House of Glass

waterceiling.jpg

The “Water Court” in the National Gallery of Canada contains a square, glass-bottomed pool of water (see from below). This court yard also as a gallery but it is more like an outdoor plaza where one can pause to reflect or rest. Ingeniously, the pool also serves as a watery skylight for the lobby below.

According to Yousuf Karsh, the new National Gallery is a “celebration of light.” Karsh says the single best feature of the new building is the play of light - something that the archeitect Safdie worked very hard to achieve in his amazing design (instead of the traditional gallery without windows he created a building built out of windows, creatively diffusing light through out the gallery so as not to affect the installations there.

« Previous post Next post »